Gigt i fødderne 
Gigt kan gøre tilværelsen besværlig, men det behøver livet ikke at blive ringere af. Ofte drejer det sig om at gribe tingene lidt anderledes an. Den moderne behandling af leddegigt betyder, at sygdommens ødelæggelse af leddene i bl.a. fødderne begrænses. 

Trods dette ender mange mennesker med leddegigt eller andre former for gigt med at have gigtfødder. Derfor er det særdeles vigtigt, at du som gigtpatient passer på dine fødder. 

Mange af de skader, der opstår, skyldes uhensigtsmæssigt fodtøj. Ved at vælge det rigtige fodtøj -evt. suppleret med indlæg - kan skaderne begrænses. Selve gigtsygdommen kan fysioterapeuter ikke gøre noget ved, men med den rigtige behandling kan vi være med til at forebygge, at skaderne bliver større. 

Fakta om gigt

Rigtigt gigtfodtøj
 
 
Det er vigtigt ved en fod med gigt, at fodtøjet har den nødvendige ekstra rummelighed over forfoden, såvel i bredden som i højden. 
Værst går det ud over tæerne, hvis der er for lidt plads i skoen. Husk: det er ALDRIG for sent at slippe fødderne fri. Det er vigtigt for balancen og gangfunktionen. 

Undgå også sko med for høje hæle. Høje hæle skubber vægten frem på forfoden, og det overbelaster let forfoden og tæernes led. Disse led er i forvejen svækkede af gigtsygdommen.


 


 vandrestave

 

æble
Vigtigt for dig som har gigt
 Følg disse råd og gør dine fødder en stor tjeneste.

 

1. Find dit eget tempo
Det er dig, og ikke din gigt, der bestemmer, hvad du kan og ikke kan, men find det tempo, der passer dig. Sig fra, når du har brug for det.
 
2. Bevæg dig
Det er vigtigt, at du får rørt dig. Det styrker musklerne og holder leddene i gang. Samtidig giver det fysisk og psykisk velvære. Tal med din fysioterapeut om hvilke øvelser, der er bedst for lige netop dig.
 
3. Hold pauser
Fordel opgaver og aktiviteter ud over hele dagen, og hold flere pauser. Du når det, du når.

4. Kend din gigt og dens behandling
Få en grundig information og viden om årsager og følger af sygdommen hos din praktiserende læge. Symptomerne fra gigtsygdomme varierer, og der er store individuelle forskelle.


5. Tag din medicin som aftalt med din læge
Medicin til gigt bruges til at lindre smerter og nedsætte betændelsen med. Rådfør dig med din praktiserende læge.

6. Beskriv eventuelle forandringer
Fortæl dine behandlere om de forandringer, du oplever. På den måde har de mulighed for at justere din behandling efter behov.

7. Spis sundt, og hold vægten nede

Følg kostrådene om at spise sundt og varieret. 
Spar på sukker og fedt. Hvis din vægt øges, betyder det større pres og dermed belastning på din krop og fødder med risiko for yderligere smerte.

8. Aflast dine led
Gode arbejdsstillinger og løfteteknikker er vigtige for ikke at overbelaste dine led og fødder. 
Få hjælp hos din fysioterapeut.

9. Hjælpemidler – til for at gør livet lettere

Det findes mange hjælpemidler, der gør det lettere at udføre personlig hygiejne, påklædning og madlavning. Det gælder både på arbejde og i fritiden.

Rådfør dig hos din fysioterapeut.